Hoe werkt obesitas?

Lichaamsgewicht wordt bepaald door de energie balans (stofwisseling). Is de inname en het verbruik van energie gelijk, dan blijf je gelijk in gewicht. Is de inname groter, dan wordt je zwaarder en is de inname kleiner, dan val je af. In theorie dan, want de realiteit is vaak anders. Het lichaam heeft namelijk een set-point. Dit is het percentage lichaamsvet wat je lichaam voor je bepaald, ook al wil je zelf liever dat deze anders is.  De energiebalans is dus niet iets wat je zelf kan bepalen, dit bepaald je lichaam bepaald.

Om dit te bepalen luisteren je hersenen naar je hormoon Leptine. Dit wordt aangemaakt in het vetweefsel. Ook luisteren je hersenen naar je botten, spieren, alvleesklier, lever, het maagdarmkanaal en de zintuigsignalen. Het is als ware een auto, al deze signalen bepalen de hoeveelheid brandstof in de auto. Kort samengevat, het is een zeer complex systeem.

Maar wat gebeurt er als je wil afvallen? Je gaat minder eten natuurlijk. Je valt af, heel erg fijn. Maar van binnen gebeurt er veel mee, namelijk de hoogte van je hormoonspiegel. Deze wordt lager en dit wordt doorgegeven aan hersenen en die zeggen dat het percentage vet weer aangevuld moet worden. Hierdoor verbrandt je onbewust minder calorieën dan voorheen en wordt het set-point hoger. De hersenen blijven dan doorzetten tot dat ze het set-point hebben bereikt en weten dus niet dat ze moeten afvallen. Ze willen juist meer energie binnenkrijgen en dat kan alleen door meer te eten, denkend aan de auto, deze gaat dan tanken. Wanneer je in zo’n situatie minder gaat eten en meer gaat bewegen behaal je niet het gewenst resultaat. Conclusie, de auto moet niet tanken, nee deze moet gerepareerd worden.

Hoe kunnen we het dan repareren? Om dit te weten moet je eerst de oorzaak weten. Overgewicht komt meestal de samenloop van omstandigheden in de moderne tijd. De chemische veranderingen is het westerse eten, het minder bewegen, de toename van stress, onvoldoende slaap en het gebruik van medicijnen zijn hier onderdeel van. Ze zorgen voor gewichtstoename. Iedereen is uniek in het DNA en daarom reageren we allemaal anders op de factoren. Sommige mensen reageren hierop door hun hormonen te verhogen waardoor het setpoint hoger wordt. Het mechanisme is dus niet kapot maar het reageert op een te hoog setpoint. Obesitas is dus een biologische reactie op de moderne omgeving.

Als persoon kan je hier dus weinig aandoen en je mag mensen die te zwaar zijn dus ook niet hiervoor de schuld geven. Maar nu antwoord op de vraag, hoe meer je probeert, hoe gekker je hormoonspiegel zich gaat gedragen en zo wordt het erg onduidelijk wat nu het setpoint van een persoon is.

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: