Focus niet op wat er fout gaat maar wat goed is

Ik ben iemand die zich snel focust op wat er fout gaat, wat er beter kan. Vanaf september ben ik mezelf erg tegen gekomen. Ik ben toen begonnen aan een schooljaar lang, 32 uur per week, stage op het praktijkonderwijs. Ik begeleid leerlingen, doe voorbereidingen en ondersteun tijdens lessen. Ik heb leren om moeten gaan met tegenslagen en flexibel te zijn wanneer nodig. In het begin lette ik vooral op wat beter moest. Maar de successen die ik had behaald, daar besteedde ik geen aandacht aan. Na stage was ik vaak aan het piekeren en dacht ik na over hoe ik dingen anders kon doen. Ik probeerde alles alleen op te lossen terwijl ik ook wel weet dat om hulp vragen niet erg is. De onzekerheid die ik bij me droeg als ik met leerlingen sprak of hen een uitleg gaf was het teken dat ik mij minder richtte op het goede.

Stel je voor, ik loop naar voren om een uitleg te geven aan een groep leerlingen. Ik weet wat ik moet zeggen, hoe ik het moet zeggen en dat ik hoop dat het in één keer goed gaat. Deze hoop is nog steeds twijfelachtig maar als ik het niet een tweede keer hoef uit te leggen, kan ik mezelf een schouderklopje geven. Goedzo Julia, je hebt het gedaan!download (2)

Op de middelbare school vond ik het verschrikkelijk om iets te presenteren omdat iedereen dan naar mijn keek. Oefening baart kunst zeggen ze ook wel maar presenteren, die angst ging niet over door te oefenen. Hoe vaker ik het deed, hoe enger ik het vond. Ik ben niet te beste spreker, ik ben niet de beste lezer maar ik doe het wel en het gaat zoals het gaat. Toen ik in contact kwam met muziek werd mezelf presenteren veel minder eng. Ik heb met opzet niet van tevoren verteld dat ik een liedje ging opnemen. Toen ze het hoorden waren ze verbaasd en heb ik het online gezet. Door voor anderen te zingen, meer liedjes online te zetten en zelfverzekerder te zijn heb ik die angst voor presenteren achter me gelaten. Toch een best goed succesje.

In schooljaar 2 moest ik solliciteren voor een stage en dus ook een motivatiebrief schrijven. Dit had ik nog nooit gedaan dus dat was best moeilijk. Vooral het benoemen van je kwaliteiten. De dingen waar je minder goed in bent spreek je vaak makkelijker uit. Dingen waar je aan gaat werken, zaken waar je in opleidingen een leerdoel voor opstelt. Maar op de goede dingen letten we vaak niet, want dat kan je al. Ik weet nog wel dat als iemand mijn op de basisschool vroeg waar ik goed in was. Het antwoord was dan rekenen of zwemmen ofzo. Het is vaak een sport of een vak waar we goed in zijn maar niet een karaktereigenschap. Ik ben goed in zelfverzekerd zijn, Ik ben goed in lief zijn. Dat zijn niet te antwoorden die je verwacht maar die eigenlijk wel gegeven zouden moeten worden. Maar dan denken de meeste mensen dat ze egoïstisch zijn. Dat wil natuurlijk niemand.

Ik denk steeds meer aan het positieve. Op mijn laptop staat een lijstje met daarin de successen die ik op stage heb behaald. Het kunnen hele kleine successen zijn die ik met leerlingen heb behaald maar ook leerdoelen die ik heb gehaald. In het kantoor hangt een lijstje met wat ik nog moet doen. Deze houdt ik trouw bij omdat ik zie wat ik al gedaan heb en wat ik nog moet doen. Elke keer als ik iets gedaan heb op het lijstje dan ben ik weer blij, weer één taak minder. En naast stage probeer ik gewoon mezelf te zijn. Als iets onbekend is moet ik even omschakelen maar vaak komt het wel goed. Als ik op stap ga wil ik de dingen die ik doe graag nog weten als ik de ochtend erna wakker wordt en dat betekent dat ik mezelf een grens geef. Nu ik nog een baan heb wil ik mijn werk goed doen, vooral op tijd klaar zijn. Ik wil dingen graag goed doen en dat zal niet veranderen. In plaats van me te focussen op wat er minder goed ging, let ik liever op de dingen die goed gaan. Ben ik  eerder klaar met werken omdat ik snel gewerkt heb, dan verdien ik een schouderklopje. Ben ik verder dan mijn grens gegaan tijdens het stappen, ik heb tenminste veel plezier gehad.

Zie je, ik kan het wel. Kijken naar het goede is misschien niet iets wat ik van nature bij me draag maar ik probeer het wel.

download (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: