En de rest dan??

Ik wil het met jullie ergens over hebben. Het maakt mij van binnen af en toe een beetje boos. Het is iets wat geen enkel persoon leuk vind om te doen, ik heb jaarlijks doe en je er altijd minder van wordt… Hebben jullie het al geraden? Zo niet, dan vertel ik het nu maar. Het onderwerp van deze blog is collegegeld. Ik was de gelukkige net klaar met mijn Havo toen het leenstelsel werd geïntroduceerd en mocht gaan lenen.  Het is niet leuk dat je na je opleiding en weer er wordt aan herinnerd maar de regeling die erbij hoort valt mee. 35 Jaar heb je om het af te betalen en je hoeft pas te betalen 2 jaar na het behalen van je diploma en het percentage dat je moet terugbetalen geldt alleen als je een vast inkomen hebt.

download

Maar dan de nadelen eraan. Ik heb dit onderwerp ook gekozen voor mijn betoog in het eerste schooljaar en ik ben erachter gekomen dat het veel stress oplevert om alles ook echt binnen 4 jaar te halen, niemand wil studievertraging omdat dat alleen maar geld kost. Ook nog eens is de drempel om te gaan studeren hoger geworden. Stel je voor, je hebt het niet breed thuis en je wil gaan studeren, dan denk je echt wel goed na of je een lening er wel bij kan hebben. Ik betaal mijn school zelf omdat ik dat ook moet, gelukkig heb ik een financiële meevaller gehad en tot April werk waardoor mijn lening minimaal was. Nu ik geen werk heb leen ik iets meer maar vergeleken anderen is mijn studieschuld enorm laag.

En dan nu, tromgeroffel, het laatste nieuws. De studenten van het eerste jaar mogen de helft minder gaan betalen (https://www.trouw.nl/samenleving/studenten-gaan-voor-eerste-studiejaar-de-helft-minder-collegegeld-betalen~a2a29cb1/). En dan moet er ook nog een bijkomen dat studenten van de lerarenopleiding dat twee jaar krijgen.

download (3).jpg

De afgelopen dagen is hier veel over geschreven en vooral gezegd. Want wat wordt er gedaan met de studenten die volle pot hebben betaald en niet hebben geprofiteerd van de verbeteringen die er zouden komen. Het idee was om het geld dat nu niet meer besteed wordt aan studenten, te besteden aan het onderwijs om dit te verbeteren en ik heb er weinig van gemerkt. Op de NHL is de kantine verbouwd maar hier zit je meestal niet tijdens lessen en werk je niet aan opdrachten. Daarvoor zijn er wel andere ruimtes maar die zitten 9 van de 10 keer allemaal vol. Het lijkt nu een beetje dat ik aan het zeuren ben maar ik vind dat ik daar recht op heb, iedereen heeft recht om zijn mening te uiten.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ik wil even verder gaan over de ontwikkelingen in het onderwijs. Ik merk afgelopen jaar pas dat de opleidingen dingen aan het verbeteren is. In het eerste jaar is het gelijk gebleven, 4 uur per week stage en voor de rest ongeveer 3 dagen naar school (soms passen alles lessen zelfs in 1 dag). Colleges hoefde je niet heen, die werden opgenomen.

Jaar twee was voor mij 6 uur verplichte lessen en iets van 4 uren colleges (ik was wel een trouwe collegegaander). In de verplichte lessen werkte je aan opdrachten waar een uitgebreide handleiding voor was, je hoefde er niet lang over na te denken wat je moet doen. Verder was er niks, geen prakrijkplek waar je iets moest gaan doen. Jaar 2 is tegenwoordig anders, je bent 18 uur per week aan het werk in een atelier, een praktijkplek waar je zelf opdrachten uitvoert of in groepen. Hoe deze opdrachten eruit zien moet je zelf gaan bedenken, er zijn een aantal criteria en jij maakt een aanvraag voor je plan. Is deze goedgekeurd dan mag je aan de slag. Daarnaast heb je natuurlijk gewoon colleges.

Jaar 3 is gelijk gebleven, maar de overgang ernaar toe is heel verschillend. Vanuit mijn jaar 2 ben ik van ongeveer 10 uur in de week les naar 32 uur per week stage en op vrijdag supervisie of SLB. Het is de eerste en laatste weken echt vermoeiend omdat je niet echt er aan kon wennen, er was geen goede opbouw. Daarnaast moesten wij nu ook voor opdrachten een eigen idee bedenken en er een aanvraag te doen. Op je stage heb je recht op 4 uur per week om aan opdrachten te werken maar mijn ervaring is dat dat te weinig is. De rest van de uren doe je je taken op je stage. In het huidige derde jaar heb je alsnog 32 uur per week stage maar het jaar ervoor heb je al 18 uur per week praktijkervaring opgedaan. Deze stap is dus veel kleiner en de studenten hebben al veel ervaring met het maken en uitvoeren van aanvragen.

Jaar 4 is ook gelijk gebleven (al gaat het volgend schooljaar, ook voor mij, veranderen). Je hebt eerste je minor, deze kies je in jaar drie. Je kan kiezen voor een minor binnen de school of 1 in een andere stad of zelfs in het buitenland. Na je minor ga je bezig met je afstudeeronderzoek en de criteria gaan hiervoor veranderen, positief gezien. Daarna ben een gediplomeerd pedagoog of social worker en kan je aan de bak.

Maar er komt nog een staartje aan. Voor de studenten die geen jeugdzorgrichting hebben gekozen (deze is over 2 jaar standaard) moet er nog een extra cursus gedaan worden om te mogen werken met jeugd, hierin moet je praktijkervaring opdoen en extra lessen volgen. Dat zal ook weer geld gaan kosten, iets wat een student over het algemeen weinig heeft.

Conclusie

Het is jammer dat het zo moet maar je moet toch als je je diploma wil halen. Ik ben van mening dat iedere student die vanaf 2015 is gaan studeren een compensatie moet ontvangen, op welke manier weet ik nog niet maar het is niet eerlijk dat een student die komend schooljaar in het eerste jaar zit 1000 euro korting krijgt en de anderen alles hebben moeten betalen.

download (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: