Ik moet veranderen

Sinds ik op mezelf woon merk ik dat mijn lichaam gek aan het doen is. Het is niet het meest smakelijke verhaal dus als je aan het eten bent, stop dan even met lezen of stop met eten. Het gaat namelijk over de ontlasting, of makkelijker gezegd poep. Voor mij is dit niet een heel vies onderwerp omdat dit in de kinderopvang heel normaal is.


Sinds ik op mezelf woon merk ik dat mijn ontlasting is veranderd. Het is zeker gek maar ik dacht, dat zal wel stress zijn geweest. Maar nadat ik een baan had gevonden bleef dit zo en dat werd een beetje gek. Het is namelijk niet echt diarree maar ook niet zoals normale poep hoort te zijn. Ik weet ook dat poep heel veel kan zeggen over de gezondheid van mensen dus ben ik toch maar even naar een huisarts gegaan. Daar werd ik niet veel wijzer, het kon van alles zijn. Verandering, stress, andere voedingspatroon, ander ritme en ga zo maar door. Dus ik moest 2 weken alles bijhouden wat ik at en hoeveel ik woog. Dat was me wel een dagtaak hoor, helemaal als ik vroeg moest werken. Aan het eind van die twee weken merkte ik iets geks. Kwark en yoghurt bevielen mij niet meer. Rommelige maag, zuur gevoel (vooral ochtend) en soms diarree. Is dit dan de rede van mijn poepprobleem??

Waarschijnlijk. Dus nu moest ik over 4 weken weer terug komen en blijven opschrijven wat ik wel en niet kan eten. Nu heb ik dat tot vandaag niet gedaan want ik heb vrij veel gewerkt, vandaag er maar weer mee beginnen. Ik heb heel wat producten moeten schrappen helaas. Kwark, yoghurt, melk, smeerkaas, zuivelspread, beleg op basis van melk, smoothies, breakers, taart waar slagroom op zit, chocolade. En ik ben bang dat ook kaas op dit lijstje moet. Ik zou dit kunnen hebben omdat dit ‘doodgekookte’ zuivel is, de rest heeft mogelijk nog actieve stoffen erin die je ontlasting kunnen doen veranderen. Maar het schrappen van producten is nog niet het ergste, dat is het kopen van lactose vrije producten. Minder keus en 2 à 3 keer zoveel geld…

 Met zuivelZonder zuivel
1 kg magere kwark1,293,87
1 L magere yoghurt0,752,98
Pakje smeerkaas0,402,99

Wat ik wel zeker weet ik dat ik er steeds meer aan begin te wennen. In de winkel hoef is steeds minder producten te checken of er iets van zuivel inzit. Daarnaast probeer ik af en toe nog dingen waar wel zuivel in zit, zolang het maar gekookt of gebakken is. “Rauw” durf ik nog niet aan, helaas. Want wat wil ik graag keer gewoon een winkel inlopen en niet hoeven na te denken wat ik koop. Maar voor nu is het verstandig om er op te letten. En elk nadeel heeft zijn voordeel, het is niet alleen gezonder voor mij, maar ook beter voor dier en milieu.

En oja, ik zag deze week bij het programma Make holland great again dat praten over poepen nog steeds wel een taboe is. Mensen vinden het vies om bv op het werk de grote boodschap te doen of om te zeggen dat ze naar de wc moeten. Ik heb hier niet moeite mee, als je moet dan moet je. Helemaal als je je darmen niet helemaal onder controle hebt. En heb je een poepprobleem, wacht niet een paar maanden maar ga gewoon naar een huisarts. Dat zorgt vaak voor meer rust, en hopelijk een oplossing voor je probleem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: