De tweede wereldoorlog

Vandaag vieren we de vrijheid, die Nederland in 1940 verloor en in 1945 weer terugkreeg. Mijn lezers weten dat ik een enorme interesse heb ik dit onderwerp. Van persoonlijke verhalen, onderzoek naar ouder bewoners van een huis tot aan de gebouwen. En nu woon ik in zo’n oud pand, één die niet beschadigd voor zover ik weet.


Ja, voor zover ik weet inderdaad. Want ik weet weinig van dit pand, er is ook weinig over te vinden. Voor zover ik weet zijn hier na de oorlog meteen appartementen in gemaakt. Tijdens de oorlog, van September 1942 tot Januari, gevorderd door de Duitsers. Maar er is nog een mysterie. Er is namelijk een bom gevallen op de ambachtsschool op 22 maart 1955, deze was gevestigd aan de andere kant van de weg en is dus deel beschadigd. Deze bom was van de Duitsers maar dit was een foutje. Een aantal bommen vielen uit het vliegtuig en kwamen hier terecht. Ook is door die bom de rechterflank van Emmastate beschadigd, het pand achter mijn huis. Ik vraag me nu al even af hoe het kan dat dit pand niet beschadigd is geraakt terwijl het tussen beide gebouwen lag.

Er zijn vele foto’s te vinden, maar ook hiertussen vind ik niks van dit pand. De rijks landbouw winter school, er is me toch weinig over te vinden. Ik heb eerder contact opgenomen het historisch centrum Leeuwarden met deze vraag, hoe kan dit. Ze gaven aan dat er een publicatie over kwam en dat er een boek is geschreven over de tweede wereldoorlog in Leeuwarden. In de publicatie is helaas niks te vinden en in het boek kom ik ook niet veel verder. Als ik niet meer informatie kon vinden mocht ik het HCL weer benaderen en dat is wat ik ga doen.

Het is toch wel gek dat hoe jong je ook bent, oorlog ook nog steeds dichtbij kan worden. Ik ben eerlijk, ik heb gisteren even een traan gelaten tijdens de twee minuten stilte. Ik moet er niet aan denken om in oorlog te moeten leven, niet weten wat er staat te wachten. Voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog was er weer een avondklok, een stukje vrijheid werd ons afgenomen. Ja, voor maar heel even en het was waarschijnlijk niet te vergelijken met toen. Wij konden alleen een boete krijgen, toen ware de gevolgen wel wat erger.

Maar het verhaal van mijn huisje in het oude schoolgebouw van de RLWS krijgt nog een staartje, één die ik met jullie zal delen omdat ik graag mensen hierover informeer. Informatie is er om te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: