Goed voor het milieu en voor de beurs

We moeten er allemaal inmiddels een beetje om denken, het milieu. Minder vlees eten, afvalscheiding, lichten uit, verwarming lager en go zo nog maar even door. Ik doe er zeker al mee aan deze verandering maar toch kan en moet het nu beter.


Letterlijk moet want anders mag je meer gaan betalen en dan wil geen enkele Nederlander toch? Leeuwarden heeft een nieuwe beleid als het gaan om het verwerken van afval en deze gaat in 2022 in. Het heet goed terecht in Leeuwaren. Het doel van dit beleid is : hoe beter je je afval scheidt, hoe minder je betaalt. Dat is natuurlijk een erg goed idee maar heeft ook zijn nadelen, vooral voor de mensen die klein wonen. Nu betalen we nog een vast bedrag als afvalstoffenheffing en kunnen we aardig wat weggooien. Vanaf 2022 betaal je een vast bedrag (afvalheffing) en een variabel bedrag. Het vaste bedrag wordt berekent op basis van de grootte van je huishouden. Het variabele bedrag is het bedrag per kilo afval of het bedrag per zak in een ondergrondse container. Maar je betaald alleen voor het restafval het variabel bedrag, de rest niet.

Nu wilde ik best gaan doen aan afvalscheiding maar ik heb er niet echt de ruimte voor, één grote prullenbak is eigenlijk de max. Nu heb ik wel een prullenbakje op mijn aanrecht maar daar wilde ik juist vanaf omdat het zoveel ruimte inneemt. Ik ken mezelf en moet soms even nieuwe maniertjes ontwikkelen dus ben meteen begonnen met dit idee. Eerste aandachtpunt, het prullenbakje op de aanrecht voor de GFT. Ik had een ophangbaar prullenbakje gezien bij de Ikea maar die was natuurlijk niet op voorraad. Online kosten ze best wel veel geld maar toen kwam ik op het beste idee, dacht ik. Ik kan gewoon twee plakhaakjes in het keukenkastje hangen en daar een prullenbakje ophangen. Bij de Blokker   hadden ze een heel handig bakje, niet te groot en super efficiënt. Die haakjes bleven even plakken maar na een paar dagen vielen ze eraf. Toen heb ik de haakjes opgehangen met nano-tape, het sterkste tape dat er is. Nou dat viel nog steller. Dus moest haakjes hebben die je over het kastje kan hangen en die heb ik gevonden. Zo valt het bakje niet en beschadig je het kast ook niet.

Glazen potjes deed ik altijd al apart dus dat is geen probleem maar toen nog papier. Ook dat moest nog apart, nu zijn er wel van die papiercontainers maar om elk los doosje erin te gaan gooien heb ik niet echt zin in. Daar heb ik ook maar even iets op bedacht, misschien iets tijdelijks maar het werkt nu. Ik heb altijd een boodschappentas bij de voordeur hangen en daar doe ik ook altijd het glas in. Nu doe ik ook het papier erin en gooi ik dat weg bij de papiercontainer bij de supermarkt. Bij de Albert Heijn Emmakade staat de kleding-, papier- en glasbak en kan dat alles één keer weggooien. De GFT- en restafvalcontainer staan bijna voor de deur dus dat is wel ook handig. Ik ben inmiddels een beetje gewend eraan, het GFT (zelfs biozakjes, gewoon bij de Action) gaat heel goed maar moet nog wel nadenken over het papier. Helemaal als verpakkingen 2 soorten materiaal hebben. Ik heb nog even de tijd om er aan te wennen maar dat moet goed komen. Een goed begin is het halve werk toch?


En ik merk ook wel dat ik nu minder vaak vuilniszak hoef weg te brengen en dat ik natuurlijk fijn. Het kan natuurlijk altijd beter maar ik leer en dat is het belangrijkste. Nu kan ik nog beter letten op het uitzetten van de tv enzo als ik hier niet naar kijk maar stap voor stap. Tips nodig, klik hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: