(Slimme) fraudeurs

Ik dacht altijd dat fraudeurs slim waren, ze je geld konden afpakken zonder je het doorhad. Ik had het toch mis. Ik had al vaker op internet gelezen dat mensen het gesprek aangaan met fraudeurs maar had nooit gedacht dat het mij ook zou overkomen. Blijkbaar ben ik toch slimmer dan ze dachten. Dat betekend niet dat je niet slim bent als je wel in bent getrapt, sommige oplichters zijn echt heel slim.


Ik was toe aan een nieuwe fiets na 12 jaar. Op een gegeven moment kan je wel blijven repareren maar nu was de reparatie meer waard dan de fiets. En zodra ik een idee heb dan gaat dat niet meer uit mijn hoofd. Die week heb ik nog een nieuwe gekocht en mijn oude op Marketplace van Facebook gezet. Ik heb er nooit problemen mee ervaren dus dat kon vast geen kwaad. Maar daar kwam de eerste. Ze wilde hem wel kopen en zou dan een HAPPY-POST postbode naar mij sturen met het geld en dan neemt de postbode de fiets mee. Nu bestaat HAPPY-POST wel maar niet in Nederland. Toen ik vroeg of ze meer informatie had en vroeg naar een website kapte ze het gesprek af, blijkbaar kwam ik te dichtbij. En poef, het profiel was verdwenen.

Al vrij snel kwam nummer 2, een vrouw uit Frankrijk die een tweedehands fiets wil kopen in Nederland. Dat was al vrij verdacht. Toen kwam ze met hetzelfde bericht als de vorige maar dan het bedrijf UPS-factor. En als je dat in google intypt is het eerste was je ziet staan: Fraude herkennen. Tuurlijk trapte ik hier niet in. Dus ik vroeg waarom ze een fiets van 75 euro naar Frankrijk zou willen sturen. En jahoor, ze was niet in Frankrijk. En het mooie is nog, op haar profiel stond dat ze en man was. Misschien moeten jullie toch dit beter bedenken van sommige mensen kijken echt wel verder dan de neus lang is.

En vandaag was het bingo! Nummer drie in het rijtje fraudeurs kwam langs in mijn beeldscherm. En weer hetzelfde, al had deze niet door dat ik hem doorhad. Hij bleef maar overtuigen dat dit heel normaal was. Hij wilde zelfs als een afspraak maken terwijl ik alleen maar vragen had gesteld. Ik heb hem toen eerst gerapporteerd maar hij ging door met het gesprek. Ik heb het gesprek afsloten met het bericht dat ik hem heb gerapporteerd en dat deze manier van oplichting niet heel slim is wanneer er meteen fraude in beeld komt als je het opzoekt.

Nu kijkt niet iedereen alles na wanneer je zulke berichten krijgt. Maar wees gewoon alert. Vind je iets verdacht of klopt het juist 100%, laat dan een ander het even nakijken. Ook phishing mails zijn erg verraderlijk maar trap er niet in. Een bank of bedrijf vraag nooit om persoonlijke gegevens via een link-adres. Wat ik altijd doe is het controleren van het mailadres en het bedrijf. Ook kan je checken op spelfouten, al is dat niet mijn sterkste punt want mijn spelling is ook niet altijd goed. In het programma bait doen ze onderzoek naar verschillende soorten oplichting. Dit is erg interessant om te zien. Ook leer je er enorm veel van, dat is in dit geval het belangrijkste.

Een gedachte over “(Slimme) fraudeurs

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een geweldige post. Heb er echt van genoten, haha.
    Ik vind namelijk een van de leukste dingen om te doen: telemarketeers die je willen oplichten “oplichter” noemen. OOOOH die reacties! 😀 😀 Heer-lijk!
    Laatst ben ik er wel bijna ingestonken, trouwens. Ik huur een locatie en daar was post voor mij aangekomen van Google. Dat vond ik vreemd, want ik sta bij Google niet op dat adres ingeschreven. Daardoor ging ik zoeken en kwam ik erachter dat die hele brief + aanbieding nep was. Maar… werkelijk bíjna niet van echte te onderscheiden! Als ik hem op mijn eigen adres had ontvangen, was ik er waarschijnlijk ingestonken.
    Wat blijf jij trouwens nog netjes naar die fraudeurs toe.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: