Vegan chocolade, een goede plantaardige vervanger?

Sommige mensen herkennen het wel, je loopt de supermarkt en heb zin in chocolade. Je pakt een reep en gaat naar de kassa. Simpel toch? Nou, voor mensen de vegan eten of niet goed tegen lactose kunnen is dit niet heel simpel. Je hebt enkele opties, vaak alleen maar puur. En hoe kleiner de winkel/stad, hoe kans je hebt op vegan producten. Nu had ik altijd een goede reden om niet in de verleiding te komen maar dat is voorbij. Jumbo heeft vegan chocolade in de smaken puur, wit en classic (melk).


Laten we beginnen met het uiterlijk van de repen. De verpakking zijn vrolijk, duidelijk en zijn van papier dus ook goed voor het milieu. De repen zijn verdeeld in vrij grote stukken, dit mocht van mij wel wat kleiner. Het is best een grote hap dus een klein advies, kleinere stukjes zou prettig zijn. Ze zijn allemaal 1.89 euro per stuk, wat ik opzich nog wel een oké prijs vind voor een plantaardige reep. Ik heb de repen op drie verschillende manieren getest, je weet maar nooit op welke manier die het lekkerst is. Ik heb de smaken allemaal in dezelfde volgorde getest.

Hazelnoot classic
Quinoa crisp classic
Classic
Wit
Puur

Manier 1, de reep. Over het algemeen vind ik de repen vrij zoet en romig, op de pure smaak na. Je merkt wel echt een verschil met de gewone chocoladerepen. Ze zijn op basis van kokos melk en dat is erg prettig. Ik vind dat kokosmelk het minst een specifieke smaak heeft in vergelijking met soja- of amandelmelk. De hazelnoot classic was vrij zoet, wel echt een hazelnootsmaak. Best lekker maar niet verrassend. Quinoa Crisp was erg lekker, ik heb melkchocolade wel echt gemist. Helemaal met een lekker crisp erin, echt een favorietje. De classic vond ik wel lekker maar niet echt verrassend. De smaak viel snel weg. De witte chocolade was wel even lekker maar ook bij deze ging de smaak snel weg. Wel was hij lekker romig en ook deze smaak heb ik wel gemist. En als laatste puur. Heerlijk gewoon. Ik ben sowieso wel een liefhebber van puur maar ik vind het niet lekkerder dan de normale pure chocolade.

Manier 2, chocolademelk. Je kan natuurlijk een kant en klaar pas nemen maar zelf maken is ook wel lekker. De chocolade smelt snel, dit komt omdat het zo romig en zacht van smaak is. De hazelnoot vond ik hierin tegenvallen, echt een smaak die ik in een harde reepvorm gewoon het lekkerst vind. De Quinoa crisp was verrassend lekker, juist de crisp vond in even wat anders. De classic was prima maar saai, naar mijn mening dan. Wel echt een prima smaak. De witte chocolade was ook verrassend. Hij was goed te proeven maar voor de echte smaak moet je er meer voor gebruiken van in stukje. En puur, ja vind ik lekker. Lekkere chocomelk met een wat diepere smaak.

dan de laatste manier, de cupcake. Ik heb hiervoor de vegan cake mix van Koopmans gebruikt. De chocolader erin was nog zacht. De hazelnoot classic vond ik tegenvallen. De smaak viel wat weg in de cupcake, misschien is deze wel lekker in een koekje.  De Quinoa crisp was wel lekker maar ook de crisp viel weg in de cupcake. De classic was lekker, smaak paste goed bij de cupcake en het was een mooie combinatie. De witte was wel lekker maar doordat deze mild van smaak is valt de smaak snel weg. Ik zou dan wat meer van wit gebruiken om echt de smaak te kunnen proeven. Puur is zeker weer de winnaar, super lekker en weer die diepere smaak.

Hieronder is een overzicht met daarin een ranglijst. Cijfers geven vond ik moeilijk, vergelijken vond ik toch net wat makkelijker.

SmaakReepChocolademelkcupcake
Hazelnoot classic355
Quinoa crisp134
classic442
Wit523
puur211
overzicht smaken

Over het algemeen ben ik best tevreden over deze repen. Het bied mensen die vegan eten meer mogelijkheden om te kunnen snoepen, stiekem is dat wel een nadeel maar soms mag het hé? Ik vind ze echt goede vervangers voor de ‘echte’ variant en ik denk dat ik ze ook goed ga gebruiken tijdens het maken van taarten en andere zoetigheden. Zoals jullie kunnen lezen is puur toch echt wel een favorietje, maar dat wist ik van tevoren ook wel. Het is ook maar net wat je lekker vindt, maar ow wat ben ik blij je ze gewoon kan halen in de Jumbo zonder het hele vak te controleren in welke chocolade lactose zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: